Vil du gerne låne til nyt fritidshus, bør dit førstevalg være at afsøge mulighederne i banken. Der er flere udbydere som kan hjælpe med finansiering af dit huskøb.
Finansiering af fritidshuset vil minde meget om det normale boligkøb, men med den væsentlige forskel at realkreditlånet kun kan udgøre 60 % af prisen – modsat de normale 80 %. Du skal derfor finde en del penge selv, via banken eller udbyderne online.
Lån penge til fritidshus online
– Søg hos udbydere og online banker
Der kan være stor forskel på priserne, alt efter størrelsen på dit fritidshus, dens kvalitet og lignende forhold. Er det fx. til din kolonihave, behøver de ikke koste mere end 250.000 kroner og de penge kan du skaffe online.
Ved de større og flottere fritidshuse, der mere fungerer som et sommerhus, kan prisen blive op til 1.500.000 kroner eller mere. I det tilfælde vil du have behov for et realkreditlån, ligesom du selv skal stille med 40 % af købsprisen. Det kan du enten gøre via din egen bank eller udbyderne online.
På nettet kan du søge op til 400.000 kroner og det bør være penge nok, til at finansiere de fleste huse. Du kan altid ansøge gratis og helt uforpligtende online, hvis banken har sagt nej, eller hvis du blot søger et alternativ.
Ting du skal overveje, når du køber fritidshus
Der er flere økonomiske aspekter du bør overveje, inden du køber nyt fritidshus. Kan din privatøkonomi bære det, hvad vil de faste udgifter blive på og skal du bo der eller skal det lejes ud, det meste af året.
Det økonomiske overblik er specielt vigtigt, hvis du vælger at søge lån til fritidshus online. Her blander udbyderne sig nemlig ikke i formålet eller hvordan dit budget ser ud. Det giver dig selv et stor ansvar som forbruger. I banken vil de i højere grad, gå i dybden med din privatøkonomi, og sikrer at du reelt har råd til at købe.
Se mere om de økonomiske aspekter du skal overveje hos Nordea.
Må jeg bo der året rundt?
Mange danskere er i tvivl om man må bo i fritidshuset året rundt. Det korte svar er nej, medmindre du tilhører en særlig målgruppe. De bliver kategoriseret som et sommerhus, hvor du kun må bo i følgende periode:
1. april til 30. september er det tilladt – 1. oktober til 31. marts må du ikke overnatte fast.
Hvis der er tale om korte ophold, må du naturligvis godt overnatte der i vinterhalvåret, men ikke på permanent basis. Der gælder som nævnt særlige forhold og målgrupper, der kan få tilladelse. Det gælder:
- Pensionist eller efterlønsmodtager.
- Hvis du ejer et hus, der først senere er blevet til et sommerhusområde.
- Hvis du har fået dispensation af kommunen.
Den almene arbejdende dansker må altså ikke befinde sig i fritidshuset året rundt, hvilket ligeledes ligger implicit i navnet.